Csöbör Katalin

MiskolcKossuth utca 16.1. választókerület
2019 Sep. 25 15:14

ELEKTRONIKAI HULLADÉK-FELDOLGOZÓ ÜZEMCSARNOKOT ADTAK ÁT

Országszerte is egyedülálló elektronikai hulladék feldolgozó üzemcsarnokot adtak át szerdán Miskolcon. A beruházást önerőből, mintegy 1,6 milliárd forintból valósította meg a magyar tulajdonú cég. A vállalat a két új gépsoron háztartási elektronikai eszközöket tud újrahasznosítani, emellett 50 új munkahelyet is teremt a borsodi megyeszékhelyen.

 

A cég a fogyasztói társadalom nyomán keletkező rengeteg elektronikai hulladékot hasznosítja újra. Hevér Kristóf, a Serenity Solution Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, cégük erre a kihívásra kíván választ adni – a szemétből, a hulladékból értékeset teremteni, visszavezetni mint értékes alapanyag a piaci körforgásba.

 

A cég másfél éves munkája van abban, hogy két új gépsort állítottak munkába a Sajósziget úti üzemcsarnokukban – ami Miskolc zöld szemléletéhez is illik. – Zöld várost építünk – nyilatkozta Pfliegler Péter alpolgármester. – Aki körbe néz a városban, az láthatja, hogy sok projekt valósult meg ezen szemlélettel. Ez a magán tőkével rendelkező cég tényleg unikális a maga nemében: először is egy nagyon jó cél érdekében tevékenykedik, elektronikai hulladékot dolgoz föl. Ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy az unokáinknak egy tisztább bolygót tudjunk hátrahagyni.

 

Az egyik 5000, a másik gépsor 2500 tonna hulladékot dolgoz fel évente. Csöbör Katalin szerint ez az önerőből történt fejlesztés is a magyar gazdaság erejét mutatja. – A magyar gazdaság most már szárnyal, a nemzeti össztermék öt százalékos és így lesz, úgy tűnik az idén is, hiszen az elmúlt negyedév kiemelkedő növekedése ezt vetíti előre. Ennek köszönhetően egyre több vállalat jön létre – hangoztatta.

 

Tavaly 8500 milliárdnyi beruházást történt hazánkban, ami a hazai a kkv-k innovatív megoldásainak is köszönhető – ezt már az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésügyekért és infrastrukturális környezetért felelős államtitkára mondta. Boros Anita szerint a fenntartható hulladékgazdálkodás jelentős kihívás.

 

Hozzátette azonban, minden olyan beruházás, ami Magyarországon bármilyen tekintetben hozzá tud járulni a hulladékgazdálkodási céljaink eléréséhez, a teljes magyarországi gazdaság fejlődésének a növekedését is támogatja.

 

A cég 1,6 milliárdos fejlesztése az egész országban egyedülálló. Az elektronikai eszközök feldolgozása a környezet védelméhez jelentősen hozzájárul. A beruházással mintegy félszáz új munkahelyet teremtettek.

Csöbör Katalin

Miskolc, Kossuth utca 16.
eseménynaptár