Csöbör Katalin

MiskolcKossuth utca 16.1. választókerület
2017 Mar. 17 13:15

Az 1848-as és az 1956-os magyar forradalmak jelentős események Európa történetében

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, a történelmi eseményeket idéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító tárlat nyílt a nemzeti ünnepen Alsózsolcán, a Nő a Siker Alapítvány szervezésében. A kiállítást Wittner Mária, az '56-os Emlékév védnöke nyitotta meg.

 

 

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, a Nő a Siker Alapítvány alapítója megnyitójában az 1956-os és az 1848-as magyarországi események közötti párhuzamra mutatott rá. Mint mondta, a két magyar forradalom olyan jelentős esemény Európa történetében, amelyeket megtartunk emlékezetünkben.

 

 

– Ez a két történelmi dátum megmutatja nekünk, hogy milyen nép is vagyunk. Mindent meg tudunk tenni a békéért, azonban ha elfogy a türelmünk, akkor mindent meg tudunk tenni a szabadságunkért is – hangoztatta a politikus.

 

 

– Én emlékszem még, gyermekkoromban egy március 15-ére – erről Wittner Mária szólt köszöntőjében. – Gyönyörű idő volt már, elolvadt a nagy hó és pártában, lakkcipőben ünnepeltünk. Emlékeztünk nagyjainkra, emlékeztünk Kossuthra, Damjanichra, Deákra, az aradi vértanúkra, mártírjainkra, és ez beleivódott a gyermek lelkébe. Nem hiszem, hogy forradalmárnak születtem, de volt egy 1956, és úgy éreztem, hogy ott kell lennem.

 

 

– Akkor egységben zsongott az ország, s voltak példaképeink, hiszen minden március 15-én a példaképeinkre emlékeztünk. Magyarnak vallottam magam, és most is annak vallom magam. Hálát adok a Jóistennek, hogy erre a földre születtem, és ezen a nyelven beszélhetek – hangsúlyozta az '56-os forradalmár.

 

Csöbör Katalin

Miskolc, Kossuth utca 16.
eseménynaptár