2020 Dec. 14 09:00

Ismét élettel telhet meg az Avas szálló

A miskolciak is magukénak érezhetik majd a hamarosan megújuló épületet.

Tehetséggondozási központként éledhet újjá a több évtizede elhagyott Avas szálló – erről Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke tájékoztatta Csöbör Katalin országgyűlési képviselőt budapesti látogatásán. Orbán Balázs hangsúlyozta: egy olyan épületkomplexumot kívánnak kialakítani Miskolc belvárosában, amely nemcsak az MCC-s diákok, de a helybeliek érdekét is szolgálja majd.

Egyhangú igen

A miskolciak számára novemberben vált ismertté (a témával az Észak is foglalkozott – a szerk.), hogy az MCC alapítványa korábban jelezte: megvásárolná a miskolci belvárosban található korábbi Avas szálló épületét.

– A napokban Budapesten jártam az MCC alapítványának a központjában, és találkoztam az alapítvány elnökével, Orbán Balázzsal, aki elmondta, hogy hamarosan a birtokukba kerülhet az épület, és akkor kezdődhet meg igazán a tervezés, hogy mit is lehet pluszban még megvalósítani az épületben – emelte ki Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő az Avas szálló épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján szombaton. – Az intézmény elsődleges feladata és célja a tehetséggondozás egy bentlakásos rendszerben. De lesz arra is lehetőség, hogy szállodát alakítsanak ki az épületben, és azért, hogy ne csak a diákok igényeit szolgálják ki, hanem a miskolciak is a magukénak érezhessék az intézményt, nyitott kávézóra, könyvtárra, könyvesboltra is lesz lehetőség. Ha jobban megismerik az épületet és felmérik a lehetőségeket, akkor bízunk benne, hogy egy nagy rendezvény-, bálterem – például a mozi helyén – is megvalósulhat, hiszen nagy igény van a belvárosban egy ilyen több fő befogadására is alkalmas rendezvényteremre. Bízunk benne, hogy lesznek üzlethelyiségek is, amelyek segítik az intézmény fenntartását – mondta az országgyűlési képviselő.

Hozzátette: az alapítvány már 2015-től működik Miskolcon, jó az együttműködés, és nagyon megkedvelte az alapítvány a várost. Azt tervezik, hogy tízéves kortól folyik majd itt a tehetséggondozás a diploma megszerzéséig, és ez az oktatás ingyenes lesz. Sőt támogatásokat is kaphatnak a szorgalmas diákok: külföldi tanulmányutakhoz ösztöndíjban részesülhetnek.